Naturalne
Smaczne
Zdrowe

Kontakt

+48 604 220 286
+48 602 520 321
zagroda@zagrodaopolska.pl





Dziczyzna

Wytwarzane przez nas wędliny z dziczyzny to za każdym razem 100% mięsa dzika, sarny bądź jelenia, bez dodatku wieprzowiny. Chcemy zachowywać szlachetność mięsa wolno żyjącej zwierzyny, a pomagają nam w tym receptury, według których wyrabiamy nasze wędliny.

Nie wypełniamy naszych produktów białkiem czy błonnikiem, czyli substancjami, które zatrzymują wodę. Zespół naszych wieloletnich, doświadczonych pracowników produkcji pieczołowicie tworzy wędliny, doprawiając je wyłącznie naturalnymi przyprawami.

Dowiedz się więcej o prozdrowotnych walorach DZICZYZNY.

comber z jelenia wędzony

Comber z jelenia to prawdziwy rarytas dla nawet najbardziej wymagającego podniebienia. Wędzimy go długo zimnym dymem buczyny i olchy. Pomysł na podanie tej niezwykle delikatnej wędliny – najpierw lekko zmroź comber, aby móc go pokroić w precyzyjnie cienkie plastry, rozłóż na talerzu, skrop obficie dobrej jakości oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego, dodaj kapary, całość dopraw grubo mielonym pieprzem. Powstanie doskonałe carpaccio.

kiełbasa dojrzewająca z dziczyzny

Kiełbasa toskańska z dziczyzny długo dojrzewa zanim będzie gotowa do spożycia. 70% stanowi mięso z jelenia, 30% mięso z dzika. Aromatyczna treść zamknięta jest w delikatnej osłonce, na powierzchni której tworzy się naturalny biały nalot, charakterystyczny dla wędlin dojrzewających. Toskańska jest wspaniałą kiełbasą, przypominającą w swej konsystencji włoskie chorizo. Krój ją w cienkie plasterki i traktuj jak antipasti lub dodawaj do makaronów w towarzystwie oliwy i pomidorów.

salami z jelenia

Salami z jelenia to niezwykle trwała, długodojrzewająca kiełbasa. Produkujemy ją z chudego mięsa z jelenia, dodając słoninę z dzika, która naturalnie aromatyzuje wędlinę. Wyczuwalny smak przypraw i wędzarni wzbogacają całe ziarna zielonego pieprzu, który nadaje kiełbasie nieco pikanterii. Długi proces dojrzewania jest potrzebny, bo nasza salami nie zawiera grama środków żelujących. Dzięki temu osiąga zwartą konsystencję i ładnie się kroi. Dojrzała ma wyrazisty, lekko kwaskowaty smak, charakterystyczny dla gatunku salami.

kiełbasa myśliwska z jelenia

Kiełbasa myśliwska – królowa wędlin z dziczyzny. Każdy ją zna i nikt nie pogardzi. Nasza myśliwska z jelenia broni się sama swoim tradycyjnym smakiem o wyraźnej nucie jałowca, który to właśnie odróżnia myśliwską od innych kiełbas. Kiełbasa przygotowana z wyjątkowo chudego, zdrowego mięsa, z widocznymi w przekroju „oczkami” tłuszczu z dzika, który jest nośnikiem smaku.

szynka z jelenia

Szynka z jelenia to niezwykle chuda wędlina o ciemnej barwie, doskonale komponująca się z esencjonalnym, czerwonym wytrawnym winem. Specyficzny, bogaty smak jeleniny sprawia, że jest to wędlina dla prawdziwych koneserów. Całość równoważy bukiet naturalnych przypraw – gorczycy, pieprzu i tymianku.

kiełbasa kresowa z dzika

Kiełbasa kresowa z dzika to jest dokładnie to, o czym myślisz, myśląc o kiełbasie. Przyjemnie pomarszczona, ciemnobrązowa skórka, wyczuwalny czosnek, czarny pieprz i grubo mielone naturalne przyprawy. Kiełbasa prawdziwie charakterna. W sam raz na deskę wędlin.

polędwica z jelenia

Polędwica łososiowa z jelenia to wędzonka surowa, peklowana, zachowująca swą ciemnoróżową barwę dzięki powolnemu wędzeniu zimnym dymem. Aromat dymu jest wyraźnie wyczuwalny, mimo to wędlina pozostaje subtelna w smaku i umiarkowanie słona. W tle, za sprawą naturalnych przypraw, majaczą nuty orzecha włoskiego. Dobrym pomysłem będzie podanie polędwicy na liściach rukoli, które też mają orzechowy posmak. Taką przystawkę dopraw gęstym, słodkim sosem balsamico.

kiełbasa krucha z dzika

Kiełbasa krucha z dzika to kiełbasa co się zowie. Kruchość w tym przypadku jest zaletą, którą docenisz, jak tylko skosztujesz kiełbasy kruchej z dzika. Miłośnicy wyrazistych smaków będą zachwyceni wyczuwalna nutą czosnku i pieprzu. Dobre pieczywo i kawałek kiełbasy kruchej z dzika to wszystko czego Ci potrzeba.

kiełbasa myśliwska z dzika

Kiełbasa myśliwska – królowa wędlin z dziczyzny. Każdy ją zna i nikt nie pogardzi. Nasza myśliwska z dzika broni się sama swoim tradycyjnym smakiem o wyraźnej nucie jałowca, który to właśnie odróżnia myśliwską od innych kiełbas. Kiełbasa przygotowana z wyjątkowo chudego, zdrowego mięsa, z widocznymi w przekroju „oczkami” tłuszczu z dzika, który jest nośnikiem smaku.

kabanosy z jelenia

Kabanosy z jelenia to jedna z tych wędlin naszej produkcji, która z pewnością uzależni Cię od siebie. Nic w tym dziwnego, bo chrupanie kabanosów to po prostu przyjemność. Delikatne osłonki baranie skrywają smakowite wnętrze z dodatkiem wyłącznie naturalnych przypraw. Uwędzone kabanosy leżakują w spokojnych warunkach, by stać się takimi, jak lubisz.

kiełbasa kresowa z jelenia

Kiełbasa kresowa z jelenia to jest dokładnie to, o czym myślisz, myśląc o kiełbasie. Przyjemnie pomarszczona, ciemnobrązowa skórka, wyczuwalny czosnek, czarny pieprz i grubo mielone naturalne przyprawy. Kiełbasa prawdziwie charakterna. W sam raz na deskę wędlin.

pasztet z dzika

Pasztet z dzika to treściwy pasztet mięsny z gotowanej dziczyzny i dodatku naturalnych przypraw. Zapieka się go w specjalnych foremkach. Zwarta konsystencja gotowego pasztetu pozwala na krojenie go w apetyczne plastry, które najlepiej czują się w towarzystwie galaretki z borówki brusznicy bądź żurawiny.

kiełbasa krucha z jelenia

Kiełbasa krucha z jelenia to kiełbasa co się zowie. Kruchość w tym przypadku jest zaletą, którą docenisz, jak tylko skosztujesz kiełbasy kruchej z dzika. Miłośnicy wyrazistych smaków będą zachwyceni wyczuwalna nutą czosnku i pieprzu. Dobre pieczywo i kawałek kiełbasy kruchej z dzika to wszystko czego Ci potrzeba.

udziec z sarny

Wędzony udziec z sarny przywodzi na myśl ucztę. Taką od święta, ale i na co dzień. Solidna porcja mięsa uwędzona w jednym kawałku wraz z kością, sprawia, że doskonały smak sarniny zostaje zatrzymany w środku. Porcjuj delikatne mięso w poprzek struktury mięśni, aby móc w pełni docenić smak dziczyzny.

kabanosy z dzika

Kabanosy z dzika to jedna z tych wędlin naszej produkcji, która z pewnością uzależni Cię od siebie. Nic w tym dziwnego, bo chrupanie kabanosów to po prostu przyjemność. Delikatne osłonki baranie skrywają smakowite wnętrze z dodatkiem wyłącznie naturalnych przypraw. Uwędzone kabanosy leżakują w spokojnych warunkach, by stać się takimi, jak lubisz.

kiełbasa swojska z dziczyzny

Kiełbasa swojska to tradycyjna kiełbasa o delikatnym smaku i stosunkowo miękkiej konsystencji. Wyrabiamy ją w 100% z dziczyzny, łącząc trzy rodzaje mięsa: dzika, sarny i jelenia. Swojska jest jedną z pierwszych wyprodukowanych przez nas kiełbas, która nadal cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem smakoszy. Podsmaż ją lekko i zjedz na ciepło lub dodaj kilka plasterków do jajecznicy, by nadać jej wyrazu.

szynka z dzika

Szynka z dzika to propozycja dla tych, którzy cenią smak wędlin w wyjątkowo tradycyjnym wydaniu. Mięso dzika przypomina w smaku wieprzowinę, jednak różnica jest dostrzegalna i czujesz, że masz do czynienia z czymś wyjątkowym i zdrowszym. Aby tradycji stało się zadość, po prostu krój tę wyborną wędlinę w plastry i jedz tak, jak lubisz.

kiełbasa krakowska z dzika

Kiełbasa krakowska jaka jest, każdy wie. Nie każdy wie, jakim dobrem naturalnym jest krakowska z dzika. Naszą krakowską z dzika poznasz po przekroju. To, co zobaczysz w środku ucieszy Twoje serce, dosłownie i w przenośni. Dajemy Ci mięso pierwszej klasy, w dużych, szlachetnych kawałkach. Całość okraszona wiązką naturalnych przypraw.

kiełbasa dojrzewająca z dziczyzny

Kiełbasa dojrzewająca iberia z dziczyzny przypomina naszą kiełbasę toskańską, choć jest od niej cieńsza i charakteryzuje się bardziej skondensowanym smakiem. Osłonkę ma tak cieniutką, że nawet jej nie poczujesz. Podawaj ją w temperaturze pokojowej – wtedy docenisz ją najbardziej.

polędwica z sarny

Polędwica łososiowa z sarny to wędzonka surowa, peklowana, zachowująca swą ciemnoróżową barwę dzięki powolnemu wędzeniu zimnym dymem. Aromat dymu jest wyraźnie wyczuwalny, mimo to wędlina pozostaje subtelna w smaku i umiarkowanie słona. W tle, za sprawą naturalnych przypraw, majaczą nuty orzecha włoskiego. Dobrym pomysłem będzie podanie polędwicy na liściach rukoli, które też mają orzechowy posmak. Taką przystawkę dopraw gęstym, słodkim sosem balsamico.

© 2015 zagrodaopolska.pl | tel.: +48 604 220 286, +48 602 520 321 | email: zagroda@zagrodaopolska.pl | Należymy do Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego :

opolskie dziedzictwo kulinarne