logo

WIEPRZOWINA

Wieprzowina to nadal najchętniej spożywane mięso w Polsce. Trudno jej odmówić smaku i dużej wartości odżywczej. Surowe mięso wieprzowe wymaga szczególnej dbałości dotyczącej jego przechowywania, dlatego produkcja wędlin wieprzowych musi odbywać się w szczególnie higienicznych warunkach. Nam udaje się to od niemal 25 lat.

Zachowaniu trwałości wędlin wieprzowych pomógł niewątpliwie postęp technologiczny oraz rynek dedykowanych, doskonałych jakościowo przypraw. Ale to nie wszystko, bo do perfekcji wykonania prawdziwych wędlin potrzebni są doświadczeni, oddani swojej pracy rzemieślnicy.
Od lat łączymy te dobre praktyki, aby wędlina wieprzowa nie była wędliną tylko z nazwy. Przeczytaj poniżej o wybranych wędlinach naszej produkcji.

kiełbasa

Kiełbasa biała parzona

Delikatna w smaku z wyczuwalnymi akcentami czosnku i majeranku. Możesz ją grillować lub dodać do żurku czy barszczu białego. Najsmaczniejsza jednak będzie wtedy, kiedy wrzucisz ją do garnka tuż po zagotowaniu się w nim wody. Parz ją w takiej kąpieli około 20 minut i gotowe. Spożywaj ją z musztardą lub chrzanem. W wersji bardziej wykwintnej doskonale łączy się ze słodko-winną konfiturą z czerwonej cebuli. Warto wracać do białej kiełbasy nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy.

kaszanka

Kaszanka

Tradycyjna polska wędlina podrobowa na bazie kaszy jęczmiennej oraz gryczanej. Kontynuacja tradycji tzw. krupnioka śląskiego niezwykle popularnego na Śląsku dawniej i dziś, gdzie zwyczaj jego spożywania łączył się z rodzinnymi biesiadami i świętem Barbórki. Kaszanka najlepiej współgra z białą cebulą, duszona pod przykryciem na patelni.

Boczek wędzony podpiekany

Boczek wyjątkowy w smaku i kruchy dzięki podwójnej obróbce termicznej. Podpiekanie po wędzeniu nadaje mu niesamowitego smaku, za którym każdy kto go raz spróbuje szybko zatęskni.

Kiełbasa biała z pietruszką

Kiełbasa delikatna w smaku z wyczuwalnymi akcentami czosnku i suszonej pietruszki.

Kiełbasa pieczona

Kiełbasa z mięsa wieprzowego. Ciemna, idealnie nadaje się do podania na zimno i na ciepło.

Kiełbasa szefa

Kiełbasa delikatnie wędzona gorącym dymem, a następnie parzona. Chuda, mięsna w treści. Wyczuwalne nuty białego mielonego pieprzu i nasion kolendry, z widocznymi ziarnami pieprzu. Doskonały dodatek do kanapek, chrupiących tostów, jajecznych omletów czy pizzy.

Kiełbasa szlachecka

Kiełbasa o wyjątkowym smaku. Zaspokoi wymagania, apetyt i głód niejednego smakosza wieprzowych wyrobów.

Kiełbaski pieprzowe

Kiełbaski cienkie z mięsa wieprzowego z wyrazistą domieszką pieprzu. Idealnie nadają się na rodzinne spotkania.

Nycówka

Tradycyjna domowa pieczeń o łagodnym smaku, wypiekana w piecu według staropolskiej receptury, posypana pietruszką, przyrządzona w foremce piekarskiej przyciąga oko w ladzie. Zachwyca smakiem.

kielbasa

Kiełbasa śląska

Złoty kolor skórki i jasnoróżowe wnętrze. A w środku mięsny farsz przygotowany z odpowiedniej proporcji szynki, golonki, karkówki i boczku. Takie zestawienie zapewnia odpowiednią kleistość masie mięsnej, nadaje kiełbasie soczystości i definiuje jej smak. Kiełbasę doprawia się mielonym czarnym pieprzem, czosnkiem i nasionami kolendry, których dodatek odróżnia ją od innych kiełbas. Ze względu na dość dużą zawartość tłuszczu piecz ją, smaż lub grilluj albo dodaj do zupy grochowej lub fasolowej. Doskonała również na zimno.

Zadzwoń i odkryj wyjątkowy smak naszych wędlin!

Czy wiesz, że nasze wędliny są tworzone z pasją i wieloletnią tradycją? W Zagrodzie Opolskiej łączymy staranne przetwórstwo mięsa wieprzowego, dziczyzny i drobiu z sekretami domowej receptury, aby dostarczyć Ci produkty najwyższej jakości.

Parówkowa

Klasyczny smak dzięki zastosowaniu wyłącznie wieprzowych surowców. Bardzo smaczna dzięki typowej dla tej wędliny receptury i mieszanki przypraw.

Pasztet z zagrody

Grubo mielona, wyjątkowo mięsna struktura może świadczyć wyłącznie o uczciwym sposobie przyrządzenia tego przysmaku. Pasztet, który zachowuje swą formę podczas krojenia. Najsmaczniejszy z wyrazistymi w smaku dodatkami jak żurawina czy chrzan.

Rolada z dodatkiem pieczarek

Rolada z mięsa wieprzowego otoczona smakowitą słoninką, wypełniona marynowaną pieczarką. Doskonałe połączenie wędliny z marynatą oraz efektowny wygląd idealnie sprawdza się na półmiski wędlin i do kanapek.

Rolada z zagrody

Delikatniejsza odmiana popularnej rolady z pieczarkami. Wytwarzana rzemieślniczo. Idealna na kanapki.

Salceson

Słusznej wielkości kawałki najdelikatniejszego mięsa z głowizny wieprzowej z dodatkiem mieszanki z podrobów doprawiany czosnkiem i czarnym pieprzem. Salceson wyrabiany metodą tradycyjną. Kawałki mięsa i skórek wieprzowych zalane pozostałym z gotowania rosołem. Prawdziwa mięsna uczta zamknięta w zaledwie jednym plasterku.

Schab dworski

Wspaniały soczysty schab wędzony i podpieczony. Smak wzmocniony wyłącznie naturalnymi przyprawami w odpowiednich proporcjach. Doskonały do sandwiczy i kanapek. Dodatkowy proces podpiekania po wędzeniu schabu pozwala na uzyskanie głębokiego smaku.

Smalec domowy

Grubo mielona słonina wolno wytapiana, z dodatkiem mięsa i przypraw. Idealna dla wielbiciela pajdy ze smalcem, cebulką i kiszonym ogórkiem.

Szynka w pieprzu

Szynka nie tylko z nazwy, ale z tego, co skrywa jej treść. Jest prawdziwie naturalna, chuda, soczysta i sycąca. Sekret jej wyrobu sprawia, że wyjątkowo długo zachowuje swą świeżość. Pieprz nadaje jej charakterystycznego smaku.

Szynka z zagrody

Szynka z mięsa wieprzowego. Dodatkowy proces podpiekania po wędzeniu szynki pozwala na uzyskanie głębokiego, ciemnego koloru i niepowtarzalnego smaku.