Naturalne
Smaczne
Zdrowe

Kontakt

+48 604 220 286
+48 602 520 321
zagroda@zagrodaopolska.pl





Wieprzowina

Wieprzowina to nadal najchętniej spożywane mięso w Polsce. Trudno jej odmówić smaku i dużej wartości odżywczej. Surowe mięso wieprzowe wymaga szczególnej dbałości dotyczącej jego przechowywania, dlatego produkcja wędlin wieprzowych musi odbywać się w szczególnie higienicznych warunkach. Nam udaje się to od niemal 25 lat.

Zachowaniu trwałości wędlin wieprzowych pomógł niewątpliwie postęp technologiczny oraz rynek dedykowanych, doskonałych jakościowo przypraw. Ale to nie wszystko, bo do perfekcji wykonania prawdziwych wędlin potrzebni są doświadczeni, oddani swojej pracy rzemieślnicy.
Od lat łączymy te dobre praktyki, aby wędlina wieprzowa nie była wędliną tylko z nazwy. Przeczytaj poniżej o wybranych wędlinach naszej produkcji.

kiełbasa biała parzona

Delikatna w smaku z wyczuwalnymi akcentami czosnku i majeranku. Możesz ją grillować lub dodać do żurku czy barszczu białego. Najsmaczniejsza jednak będzie wtedy, kiedy wrzucisz ją do garnka tuż po zagotowaniu się w nim wody. Parz ją w takiej kąpieli około 20 minut i gotowe. Spożywaj ją z musztardą lub chrzanem. W wersji bardziej wykwintnej doskonale łączy się ze słodko-winną konfiturą z czerwonej cebuli. Warto wracać do białej kiełbasy nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy.

kiełbasa grillowa

Kiełbasa wyrazista w smaku. Jej nazwa nie jest przypadkowa, bowiem receptura, według której kiełbasa ta jest przygotowywana została stworzona na potrzeby poddawania wędliny działaniu wysokiej temperatury, jaka wytwarzana jest podczas grillowania na ruszcie. Kiełbasa tym bardziej nietypowa, że jest bardzo mięsna o wyważonej proporcji tłuszczu, dzięki czemu zachowuje swoją formę podczas grillowania.

kaszanka

Tradycyjna polska wędlina podrobowa na bazie kaszy jęczmiennej oraz gryczanej. Kontynuacja tradycji tzw. krupnioka śląskiego niezwykle popularnego na Śląsku dawniej i dziś, gdzie zwyczaj jego spożywania łączył się z rodzinnymi biesiadami i świętem Barbórki. Kaszanka najlepiej współgra z białą cebulą, duszona pod przykryciem na patelni.

kiełbasa krakowska pieczona

Niezwykle smaczny dodatek do kanapek. Mięciutka, mimo że skrywa słusznej wielkości kawałki schabu i szynki wieprzowej. Sekret tkwi w recepturze. Krakowska pieczona charakteryzuje się minimalną zawartością tłuszczu. W smaku delikatna, a jednak o dającym się wyczuć aromacie pieczenia.

parówka firmowa

Mięsna, zwarta konsystencja sprawia, że po zjedzeniu choćby jednej parówki poczujesz się najedzony. Ten cieszący się niesłabnącą popularnością wyrób naszej wędzarni wytwarzany jest z czystego mięsa, bez jakichkolwiek wypełniaczy. Nasza parówka jest konkretna, a zarazem delikatna w smaku, po prostu doprawiona ze znawstwem. Nie gotuj jej, a jedynie parz kilka minut we wrzątku pod przykryciem. Niezawodny pomysł na polskie śniadanie!

pasztet pieczony

Grubo mielona, wyjątkowo mięsna struktura może świadczyć wyłącznie o uczciwym sposobie przyrządzenia tego przysmaku. Pasztet, który zachowuje swą formę podczas krojenia. Najsmaczniejszy z wyrazistymi w smaku dodatkami jak żurawina czy chrzan.

pasztet wiejski

Bogata, grubo rozdrobniona konsystencja doskonale nadająca się do smarowania pieczywa. Pasztet absolutnie naturalny, doprawiony zwykłą solą i naturalnymi przyprawami, przez co silnie nawiązuje do tradycji wyrobu wiejskiego.

salceson włoski

Słusznej wielkości kawałki najdelikatniejszego mięsa z głowizny wieprzowej z dodatkiem kminku i czarnego pieprzu. Salceson wyrabiany metodą tradycyjną – mięso gotuje się długo do uzyskania miękkości. Pozostałym z gotowania rosołem zalewa się kawałki mięsa i skórek wieprzowych. Prawdziwa mięsna uczta zamknięta w zaledwie jednym plasterku.

salceson toscana

Salceson znany powszechnie po nazwą ‘salceson Toscana’, jako że Toskania to raj dla smakoszy. To luksusowa przekąska pełna szczerych kawałków chudego, długo gotowanego mięsa z głowizny wieprzowej. Całość dobrze doprawiona, pikantna. Wędlina bogaty w naturalny kolagen.

schab pieczony

Wspaniały soczysty schab pieczony w piecu konwekcyjnym. Smak wzmocniony wyłącznie naturalnymi przyprawami w odpowiednich proporcjach. Doskonały do sandwiczy i kanapek. Dla miłośników łączenia smaków sprawdzi się w wersji na słodko – do zawijania suszonych śliwek lub moreli.

kiełbasa śląska

Złoty kolor skórki i jasnoróżowe wnętrze. A w środku mięsny farsz przygotowany z odpowiedniej proporcji szynki, golonki, karkówki i boczku. Takie zestawienie zapewnia odpowiednią kleistość masie mięsnej, nadaje kiełbasie soczystości i definiuje jej smak. Kiełbasę doprawia się mielonym czarnym pieprzem, czosnkiem i nasionami kolendry, których dodatek odróżnia ją od innych kiełbas. Ze względu na dość dużą zawartość tłuszczu piecz ją, smaż lub grilluj albo dodaj do zupy grochowej lub fasolowej. Doskonała również na zimno.

szynka wiejska

Szynka nie tylko z nazwy, ale z tego, co skrywa jej treść. Jest prawdziwie naturalna, chuda, soczysta i sycąca. Sekret jej wyrobu sprawia, że wyjątkowo długo zachowuje świeżość. Dla gustujących w bardziej tradycyjnej odsłonie wędlin, wokół szynki pozostawiamy warstewkę aromatycznej słoniny, która podkreśla smak szynki i przywodzi na myśl prawdziwą wiejską ucztę.

kiełbasa szynkowa

Kiełbasa delikatnie wędzona gorącym dymem, a następnie parzona. Chuda, mięsna w treści. Wyczuwalne nuty białego mielonego pieprzu i nasion kolendry. Kunszt jej wykonania polega na umiejętnym połączeniu większych kawałków chudej, delikatnej szynki z odrobiną drobno zmielonej, kleistej masy mięsnej, tak aby konsystencja całości była zwarta, a jednocześnie pozostała soczysta. Doskonały dodatek do kanapek, chrupiących tostów, jajecznych omletów czy pizzy.

kiełbasa śląska delikatesowa

Te rozkoszne kiełbaski to wariacja na temat tradycyjnej kiełbasy śląskiej. Są od niej jednak delikatniejsze i nieco inne w smaku. Skórka przyjemnie chrupie dzięki zastosowaniu cienkiej osłonki baraniej. W tle wyczuwalny aromat liścia laurowego, czosnku i ziela angielskiego. Najlepiej smakują parzone w kąpieli wodnej pod przykryciem albo do hot dogów.

salceson czosnkowy

Salceson wykonany ze starannie wyselekcjonowanych wieprzowych mięśni policzkowych, długo gotowanych do uzyskania miękkości. Dodatek czosnku określa smak całości. Jedz go najprościej jak się da – z pieczywem i kleksem musztardy.

© 2015 zagrodaopolska.pl | tel.: +48 604 220 286, +48 602 520 321 | email: zagroda@zagrodaopolska.pl | Należymy do Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego :

opolskie dziedzictwo kulinarne