Kiełbasa śląska

Cena: 20,40 zł / 1 kg

Wyczuwalne w ustach kawałki delikatnego mięsa, nuta ziołowych przypraw, doskonały tłuszcz, w którym rozpływają się wszystkie aromaty – taka jest nasza kiełbasa śląska. A ty jaką znasz?

 

Bogactwo smaku śląskiej nie bierze się znikąd

Podstawowym surowcem do produkcji kiełbasy jest średnio rozdrobnione mięso wieprzowe. Nie jest jednak obojętne, jakiej jest ono jakości. Wybór odpowiednich kawałków mięsa i skomponowanie ich z właściwą ilością tłuszczu to sztuka tak samo trudna jak kupawanie wina, a może jeszcze trudniejsza.

Tutaj nie ma jednej zasady – smak ma być zawsze ten sam, ale za każdym razem trzeba wyselekcjonować nieco inne kawałki mięsa, których jakość pozwoli na przygotowanie kiełbasy o wyraźnym, przyjemnym smaku i odpowiedniej teksturze. Zapach jest pochodną smaku – nasze kiełbasy pachną wybornie, ponieważ są produkowane z najlepszej wieprzowiny.

Produkcja kiełbasy jest trudna – odpowiednia receptura i lista składników to nie wszystko, bo potrzeba jeszcze pasji. Nagrodą jest wyśmienity smak i niepowtarzalny aromat, nawet w przypadku najprostszych kiełbas. Na pewno jadłaś już śląską – czy jednak była ona smaczna? Spróbuj naszej, a poznasz różnicę.

Receptura, która prowadzi do doskonałości

Podstawą jest zawsze mięso wieprzowe i odpowiednia ilość tłuszczu, który pozwoli na formowanie kiełbasy i nada jej niezwykły smak, ponieważ wchłonie aromat i smaki przypraw. Tradycyjna receptura pozwala składnikom przegryźć się i wymieszać, aby każdy kęs smakował tak samo i zawsze był najprzyjemniejszym doznaniem.

Wiemy, jak należy kiełbasę śląską wędzić, wiemy też, jak należy ją sparzyć. Nie psujemy receptury zbędnymi wypełniaczami sojowymi, nie dodajemy niczego, co nie jest potrzebne.

Skład kiełbasy śląskiej

Podstawą do produkcji kiełbasy śląskiej jest starannie dobrane mięso wieprzowe oraz wieprzowy tłuszcz. Smak podkreślamy solą i naturalnymi przyprawami, utrwalamy go odrobiną wzmacniacza smaku. Ponieważ musimy użyć konserwantu, używamy również przeciwutleniacza (konserwant ma działanie utleniające).

Zagroda Opolska. Wędliny z delikatnego mięsa, naturalnych przypraw i smaku, którego inni mogą tylko pozazdrościć

Dodatkowe informacje