Kontakt

+48 604 220 286
+48 602 520 321
zagroda@zagrodaopolska.pl





Jedzmy dziczyznę !

Dlaczego spożywanie dziczyzny jest dla Ciebie dobre?
wędliny wędzoneDziczyzna ma więcej białka niż inne rodzaje czerwonego mięsa, co oznacza, że mięsem takim łatwiej się nasycić, zjadając nawet niewielką jego ilość. Proteiny białkowe usprawniają też funkcjonowanie mózgu. Mięso, zwłaszcza dziko żyjącej zwierzyny, jest szczególnie zasobne w żelazo, które zapobiega anemii, dodaje energii, działa korzystnie na układ nerwowy. wędliny podsuszaneJest pełne witamin z grupy B: B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna), które pomagają regulować metabolizm, oraz B6 i B12, które obniżają poziom homocysteiny we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. To, co zjada w lesie wolno żyjąca zwierzyna ma ogromny wpływ na specyficzny smak mięsa oraz na jakość tłuszczu zwierzęcego. wędliny dojrzewającePo pierwsze mięso cechuje się niską zawartością tłuszczu, a dodatkowo tłuszcz ten zawiera kwas linolowy, nienasycony kwas tłuszczowy typu omega-6, który chroni przed chorobami serca i rakiem. Dziczyzna jest bardzo chudym mięsem, więc istnieją dwa sposoby na jej przyrządzenie: należy ją smażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni – podobnie jak stek wołowy – albo, by była soczysta, trzeba ją wspomóc jakimś tłuszczem (boczkiem, słoniną, masłem, tłuszczem z kaczki). Najwięcej tłuszczu ma mięso dzika, więc właśnie jego tłuszcz jest dodawany do kiełbas z dziczyzny. Kruchość mięsa można uzyskać dodatkowo, mrożąc je uprzednio.

Chcesz powrócić do strony z wędlinami z dziczyzny - wejdź TUTAJ.

© 2015 zagrodaopolska.pl | tel.: +48 604 220 286, +48 602 520 321 | email: zagroda@zagrodaopolska.pl | Należymy do Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego :

opolskie dziedzictwo kulinarne